2024’te Kripto Para Nasıl Alınır?: Adım Adım Başlangıç ​​Kılavuzu
Bilgi Bankası Blockchain Teknoloji

2024’te Kripto Para Nasıl Alınır?: Adım Adım Başlangıç ​​Kılavuzu

Oca 18, 2024

Kripto para satın almayı mı düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse, dijital varlıkları cazip yatırımlar olarak gören, nüfusun hızla büyüyen bir kesiminin parçasısınız. O zaman 2024’te Kripto Para nasıl alınır adım adım başlangıç ​​kılavuzu sizin için harika bir başlangıç olacak.

Günümüzde kripto para birimleri satın almak, ister Bitcoin, Ethereum ister kripto pazarındaki binlerce madeni paradan herhangi biri olsun, pek çok farklı yoldan zaten mümkün.

Kripto borsaları, kripto fonları ve hatta kripto şirketlerine doğrudan yatırımlar yoluyla olsun, bugün kripto satın almak genellikle borsaya yatırım yapmak kadar kolaydır.

Bu ayrıntılı kılavuzda, kripto para ticareti, portföyünüzü nasıl genişleteceğiniz ve bu süreçte dikkate almanız gereken her şey hakkında bilmeniz gereken her şeyi size göstereceğiz.

1. Adım: Kripto Para Birimlerini Anlamak

Kripto para birimi nedir?

Kripto para birimi nedir?

Kripto para birimleri ve altında yatan blockchain teknolojisi, son on yılda finans ve teknoloji dünyasında etkili bir kavram haline geldi.

Kripto para birimleri, işlemleri güvence altına almak ve doğrulamak ve yeni varlıkların oluşturulmasını kontrol etmek için kriptografiyi kullanan, merkez bankalarından ve hükümetlerden bağımsız olarak işlev görmelerine olanak tanıyan dijital varlıklardır.

Takas aracı, değer saklama aracı ve spekülatif yatırım gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilirler. Özellikle son noktanın kripto para birimlerinin popülaritesine büyük katkısı var.

Kripto para satın almaya karar vermenizin nedeni ne olursa olsun, bu makalede ilk satın alımınızı tamamlamak için gerekli tüm adımları bulacaksınız.

Adım 2: Hangi Kripto Para Birimini Satın Almalısınız?

Satın alınabilecek en iyi kripto para birimi hangisi?

Satın alınabilecek en iyi kripto para birimi hangisi?

On yıldan fazla bir süre önce Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bu yana, birkaç bin başka kripto para birimi piyasaya girdi (ve birçoğu da ortadan kayboldu). Satın almak için doğru kripto para birimini hızlı bir şekilde bulmak zorlaşıyor.

Yatırım tavsiyesi sunmuyoruz ancak size bazı popüler proje ve konseptler hakkında kısa bir genel bakış sunabiliriz. En iyi kripto para birimleri ve kripto yatırımlarının doğru şekilde nasıl değerlendirileceği hakkında daha fazla bilgi için şu makalemize göz atın: En İyi Kripto Para Birimleri: 2024

Bitcoin

Bitcoin en eski ve tartışmasız en popüler kripto para birimidir. İlk Bitcoin bloğu 3 Ocak 2009’da “çıkarıldı” ve madeni para o zamandan bu yana inanılmaz bir değer artışı gördü.

Bir Bitcoin’in değeri 2023’ün başında sadece 25.000€ civarındayken, 2021’in sonunda hala neredeyse 64.000€ idi.

Bazı durumlarda değerdeki dalgalanmalar çok büyük olabilse de Bitcoin gibi kripto para birimleri, uygulamalarında hala geleneksel FIAT (itibari para) parasına en yakın olanıdır.

Ethereum

Ethereum ağı, akıllı sözleşmelere ve merkezi olmayan uygulamalara ( dApps) olanak tanıyan blockchain teknolojisinin daha gelişmiş bir uygulamasıdır. Bunlar, Web3 ekosisteminin temelini oluşturan, tamamen iki taraf arasında merkezi bir otorite olmadan yürütülebilen programlanabilir süreçlerdir.

Ethereum ağının kripto para birimine Ether denir ve Bitcoin’den sonra tüm kripto para birimleri arasında ikinci en büyük piyasa değerine sahiptir.

Altcoinler

“Altcoin”, Bitcoin dışındaki tüm kripto para birimleri için kullanılan ortak bir terimdir. Bu altcoinler, uygulamaları açısından bazen büyük farklılıklar göstermektedir. Pek çok altcoin projesinin büyük hedefleri var ancak yalnızca birkaçı zamana direnebiliyor. Özellikle yeni başlayanlar için: kripto para ticareti yaparken dikkatli olunması tavsiye edilir.

NFT’ler

NFT kısaltması, Non-Fungible Token anlamına gelir. Diğer kripto para birimlerinin aksine, her NFT benzersizdir ve benzersiz bir şekilde atfedilebilir; bu da sahiplik ve özgünlük kanıtı olarak kullanılmasına olanak tanır. Şimdiye kadar NFT’ler, örneğin dijital sanat eserlerini, sahiplik sertifikalarını ve hatta spor ayakkabılarını tokenleştirmek için kullanıldı.

DeFi

DeFi – Decentralized Finance (Merkezi Olmayan Finans), blockchain üzerinde merkezi bir taraf olmadan geleneksel finansal uygulamalara olanak tanır. Örneğin, banka olmadan kredi verilmesine veya kripto staking kullanarak hisse kanıtı blok zinciri olarak işlev görmesine olanak tanır.

İlgili Yazı: 2024 Yılında Büyüme Potansiyeli Olan En İyi 10 Kripto Para Birimi

Adım 3: Bir Kripto Borsası veya Broker Seçin.

Kripto para borsası
Bir kripto borsası veya kripto komisyoncusu aracılığıyla kripto para birimi satın alın

Kripto para birimleri satın almak veya satmak istiyorsanız bunu yapmanın en kolay yolu bir kripto borsası veya geleneksel bir komisyoncudur.

Kripto Borsası Nedir?

Kripto borsası, kripto para alıcıları ve satıcılarının birbirleriyle doğrudan para ticareti yapabilecekleri dijital bir pazardır. Borsa her işlem için küçük bir ücret alır. Bir borsadaki para birimlerinin alış fiyatı veya satış fiyatı, arz ve talebe göre adil bir şekilde belirlenir.

Kripto borsaları daha geniş bir yelpazede ticaret çiftleri, yani birbirleriyle alınıp satılabilen para birimleri sunar. Ticaret çiftleri geleneksel fiat para birimleri ve kriptodan (örneğin Euro ve Bitcoin) oluşabileceği gibi aynı zamanda Ethereum ve Solana gibi iki farklı kriptodan da oluşabilir.

Böylece kripto para satın alırken size çok fazla esneklik sunuyorlar.

En popüler kripto borsalarından bazıları Coinbase, Binance veya Kraken’dir.

Kripto Komisyoncusu Nedir?

Bir (kripto) komisyoncusu, alıcı ve satıcı arasında aracılık eden, genellikle tek bir kişi veya şirket olan üçüncü bir taraf olarak hareket eder. Bir kripto borsasından farklı olarak komisyoncu, söz konusu para biriminin fiyatını kendisi belirler.

Kripto brokerlerinin genellikle daha az işlem çifti seçeneği vardır ve daha yüksek ücretler talep ederler. Karşılığında ise kripto para satın almanın kolay ve kullanıcı dostu bir yolunu sunuyorlar. Bu onları özellikle ilk kez kripto satın alan kişiler arasında popüler kılıyor.

4. Adım: Bir Ticaret Hesabı Oluşturun

Kripto Para Ticaret Hesabı Oluşturma
Kripto satın almak için ticaret hesabınızı kurun

Bir kripto borsası veya kripto komisyoncusu ile ticaret hesabı oluşturmak genellikle buna çok benzer ve bugün yalnızca birkaç dakika sürüyor.

Kripto Para Hesabı Açma

Bir hesap oluşturmak için ilk adım, verilen formu tam adınızdan, e-posta adresinizden ve belirlediğiniz şifreden başlayarak bilgilerinizle doldurmaktır. Uygun karakterlere sahip güçlü bir şifre seçtiğinizden emin olun.

Devam etmek için e-posta adresinizi onaylamanız gerekecek.

Kimliği Onayla

E-postanızı onayladıktan sonra KYC süreci başlar. KYC, “Müşterinizi Tanıyın” anlamına gelir ve müşterilerin bir finansal hizmeti kullanmadan önce kimliklerini doğrulamaları gereken bir süreci ifade eder.

KYC, finansal hizmet sağlayıcıların dolandırıcılığı, kara para aklamayı ve terör finansmanını önlemek için yasal bir gerekliliktir.

Kripto para satın almak genellikle tam adınızın, doğum tarihinizin, adresinizin ve resmi bir kimlik belgenizin onaylanmasını gerektirir.

Adım 5: Para birimi yatırın

Ticaret hesabınızı doldurun
Ticaret hesabınızı doldurun

Kripto para satın almak için fiat paraya veya başka bir kripto para birimine ihtiyacınız olacak. Bu nedenle, bir borsada işlem yapmaya başlamadan önce, işlem hesabınıza bir para birimi yatırmanız gerekir.

Euro veya Dolar gibi fiat para yatırma işlemleri için Borsa, depozitonun benzersiz bir şekilde ticari hesabınıza atanabileceği bir banka hesabı ve ödeme talimatları sağlayacaktır.

Kripto para yatırmak için öncelikle ilgili cüzdan için bir adres oluşturmanız gerekir. Bunun ne anlama geldiğini, nasıl çalıştığını ve mutlaka nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.

Bazı borsalar ve komisyoncular ayrıca kredi kartı, PayPal veya diğer ödeme yöntemleri aracılığıyla kripto para satın almayı da öneriyor, bu da tüm süreci basitleştiriyor ve hızlandırıyor.

Adım 6: Siparişinizi verin

bir kripto borsasına satın alma emri vermek
Kripto satın alma siparişi verin

Emir, bir kripto para birimini nasıl satın alacağınızı veya satacağınızı belirler. Kripto borsaları farklı emir türleri sunar; en önemlilerini bir bakışta burada bulabilirsiniz.

Market siparişi

Bu, mevcut piyasa fiyatından bir kripto para birimini satın almak veya satmak için verilen bir emirdir. Bir piyasa emri anında gerçekleştirilir ve genellikle bir pozisyona hızlı bir şekilde girmek veya pozisyondan çıkmak için kullanılır.

Limit Emri

Limit Emri, bir kripto para birimini belirli bir fiyattan veya daha iyi bir fiyattan satın almak veya satmak için verilen bir emirdir.

Örneğin, kripto para biriminin mevcut fiyatı 1.000 € ise, 800 € tutarında bir limit emri verebilirsiniz. Limit emri yalnızca fiyat belirlenen fiyata ulaştığında veya altına düştüğünde gerçekleştirilir.

Dolayısıyla, daha düşük bir fiyattan alım veya satım yapmak istiyorsanız limitli emir kullanışlıdır.

Siparişi Durdur

Durdurma Emri, bir kripto para birimini belirli bir fiyattan veya daha düşük bir fiyattan satın almak veya satmak için verilen bir emirdir.

Örneğin, kripto para biriminin mevcut fiyatı 1.000 € ise, 1.200 € tutarında stop emri verilebilir. Durdurma emri yalnızca fiyat belirlenen fiyata ulaştığında veya bu fiyatı aştığında gerçekleştirilir.

Dolayısıyla, daha yüksek bir fiyattan alım veya satım yapmak istiyorsanız stop emri kullanışlıdır.

Diğer Sipariş Türleri

Bu başlangıç ​​kılavuzu bağlamında ayrıntılı olarak ele almayacağımız başka sipariş türleri de vardır. Bunlar arasında Stop Limit Emri, Stop Loss Emri veya Takip Eden Durdurma / Takip Eden Limit Emirleri yer alır ve bunların tümü, çok özel koşulların yerine getirilmesi durumunda kripto para birimleri satın almanıza veya satmanıza olanak tanır.

Adım 7: Bekleyin ve görün

Bir satın alma emrinin yürütülmesi
Satın alma emriniz, tüm koşullar karşılandığında gerçekleştirilir

Siparişinizin ne zaman ve ne zaman yerine getirilip getirilmeyeceği çeşitli faktörlere bağlıdır.

Kripto para biriminin yeterli likiditeye sahip olduğu sürece piyasa emri derhal gerçekleştirilecektir. Bu, bu kripto para birimini satın almak veya satmak isteyen yeterli sayıda kişinin olması gerektiği anlamına gelir.

Günde birkaç yüz bin kez işlem gören Bitcoin gibi bir kripto para birimi oldukça likittir. Buradaki piyasa emirleri anında gerçekleştirilir ve kısa vadeli fiyat dalgalanmaları oldukça yönetilebilirdir.

Daha az bilinen veya daha az popüler olan ve düşük likiditeye sahip bir altcoin, günde yalnızca birkaç kez işlem görebilir. Burada piyasa emrinin gerçekleşmesi biraz zaman alabilir ve o zamana kadar fiyat önemli ölçüde değişmiş olabilir.

Diğer Emir türleri için elbette emrin yerine getirilmesinden önce ilgili koşulların karşılanması gerekir.

8. Adım: Kripto para biriminizi koruyun

kripto cüzdanı
Yeni satın aldığınız kripto para biriminizi bir cüzdanda koruyun

Tebrikler, artık bir kripto para birimi satın aldınız! Belki ilk kez, belki yüzüncü kez. Her durumda, artık kripto para birimlerinizi nasıl güvende tutacağınızı düşünmeye başlamalısınız.

Kripto para birimlerinin merkezi olmayan yapısı nedeniyle, kendi bankanız sizsiniz; yani kripto yatırımlarınızı yönetmek ve korumaktan siz sorumlusunuz.

Bu, kripto cüzdanı olarak bilinen şey aracılığıyla yapılır. Kendi avantajları ve dezavantajları olan birkaç farklı cüzdan türü vardır. Amacınız için doğru cüzdanı seçmek biraz daha kapsamlıdır.

Adım 9: Kripto para birimlerini çekin

kripto para birimini geri çekmek
Kripto para birimi satın alımınızı borsadan veya komisyoncudan geri çekin

Kripto para birimlerinizi borsada saklamamayı tercih ederseniz, bunları farklı bir cüzdana çekmeniz gerekecektir. İhtiyacınız olan tek şey, kripto paralarınızı çekmek istediğiniz kripto cüzdanın cüzdan adresidir.

Bunu yapmak için borsada “Çek” veya “Gönder” menü öğesini arayın ve yeni cüzdan adresini onaylayın. M-cüzdan adresinin doğru olduğundan ve cüzdanın aynı zamanda kripto para birimini desteklediğinden emin olun; yanlış veya desteklenmeyen bir cüzdan adresi, kripto para birimlerinizin kaybına yol açacaktır. Banka transferlerinin aksine kripto işlemleri geri alınamaz!

Adım 10: Kripto para birimleri satın

kripto para birimi satmak
Kripto para satın aldıysanız muhtemelen bir noktada onu satmayı düşünürsünüz

Kripto para birimlerinizi satmak için 5’ten 7’ye kadar olan adımlara bakın.

Kripto para biriminin öncelikle bir borsada olması gerekir.

Ardından uygun emir türünü ve kripto para birimini satmak istediğiniz koşulları seçin.

Daha sonra beklemeye geri dönülür.

Kripto para birimleri satılırken veya takas edilirken vergilerin geçerli olabileceğini unutmayın!

Kripto para satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Kripto para satın almak günümüzde zaten çok kolay olsa da hala akılda tutulması gereken bazı şeyler var.

Güvenlik

Bankalardan ve diğer merkezi kurumlardan arınmış bir finansal sistem, kripto yatırımınızın güvenliğinden kendinizin sorumlu olduğu anlamına gelir. Bu, kripto para birimleri satın almak için güvenilir bir kripto borsası seçmek ve paralarınızı saklamak için iyi bir kripto cüzdanı seçmekle başlar.

Ücretler

Kripto para birimlerinin satın alınması, satılması ve gönderilmesiyle ilgili ücretler vardır. Bu ücretler sizin tarafınızdan karşılanır ve blockchain ağının borsasına ve/veya doğrulayıcılarına gider.

Piyasa Oynaklığı

Kripto dünyası, bir kripto para biriminin fiyatının günler, hatta birkaç saat içinde muazzam bir şekilde dalgalanabildiği yüksek piyasa değişkenliğiyle bilinir. Fiyatın her an hızlı bir şekilde yükselebileceğini, diğer yönde de aynı hızla düşebileceğini unutmayın.

Vergiler

Kripto para ticareti birçok ülkede vergiye tabi bir işlemdir. Kripto para birimleri satın almak genellikle vergiden muaf olsa da, kripto para birimlerini satmak ve muhtemelen takas etmek de vergiyle ilgili bir işlemdir.

Şu anda kripto borsaları sizin adınıza vergi kesintisi yapmıyor. Buna göre yıllık gelir vergisi beyannamesinde işlemlerinizi kendiniz beyan etmeniz gerekmektedir.

Dolandırıcılıklar ve Kayıplar

Dolandırıcılık, bilgisayar korsanlığı ve diğer yasa dışı faaliyetler her zaman kripto para birimi kayıplarına yol açar. Özellikle ilk kez kripto para satın alacak olanların birkaç temel güvenlik önlemine aşina olması gerekiyor. Örneğin, kripto borsasının 2 faktörlü kimlik doğrulamasına ve en iyi durumda mevduat korumasına sahip olması gerekir. Ayrıca kripto para birimleri, özel anahtarlara sahip olduğunuz bir cüzdanda saklanmalıdır.

Kripto para birimlerine yatırım yapmanın alternatif yolları

Kripto para birimlerini doğrudan satın almadan kriptoya yatırım yapmak için çeşitli yatırım seçenekleri vardır.

Kripto Tröstleri

Kripto tröst, yatırımcılar adına kripto para birimlerini tutan bir tür yatırım aracıdır. Varlıkları tutan ve yöneten bir mütevelli heyeti ile geleneksel bir yatırım fonuna benzer şekilde çalışır.

Yatırımcılar, vakfın sahip olduğu varlıkların bir kısmını temsil eden tröst hisselerini satın alabilirler. Kripto tröstleri genellikle bir yönetim ücreti alır ve halka açık borsalarda işlem görebilir.

Kripto Yatırım Fonları

Kripto yatırım fonu, yatırımcılardan kripto para birimlerine yatırım yapmak için para toplayan, profesyonelce yönetilen bir fondur.

Yatırım fonları, getiri elde etmek için farklı yatırım stratejileri kullanarak çeşitli kripto para birimlerine ve diğer dijital varlıklara yatırım yapabilir. Kripto yatırım fonları genellikle yönetim ücretlerine ek olarak minimum yatırım tutarları gerektirir.

Kripto ETF’leri

Kripto ETF (borsa yatırım fonu), bir veya daha fazla kripto para biriminin fiyatını takip eden bir tür yatırım aracıdır. Geleneksel ETF’ler gibi, kripto ETF’ler de halka açık borsalarda işlem görür ve hisse senedi gibi alınıp satılabilir.

Yatırımcılara, temel varlıklara sahip olmak zorunda kalmadan çeşitlendirilmiş bir kripto para portföyüne yatırım yapma fırsatı sunuyorlar.

Kripto ETF’leri ayrıca bir yönetim ücreti talep eder ve minimum yatırım gereksinimlerine sahip olabilir.

Blockchain şirketleri

Pek çok blockchain şirketi borsalarda halka açık olarak işlem görüyor ve yatırımcılar bu şirketlerin hisselerini tıpkı diğer hisse senetleri gibi alıp satabiliyor.

Kripto portföy takipçisi: yatırımınıza dikkat edin

Farklı kripto para birimleri satın alırsanız veya kripto para birimlerini farklı cüzdanlarda yönetirseniz portföyünüzün performansının izini kaybetmeniz kolaydır.

Cüzdanlarınızı kripto borsa API’leri aracılığıyla veya genel anahtarlarınızı kullanarak entegre etmek kolaydır, böylece tüm işlemlerinizi ve fiyat gelişmelerini gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz.

Bonus: Kripto vergileri ödemem gerekiyor mu?

Çoğu durumda cevap evet!

Kripto para alım satımı birçok ülkede vergilendirilmelidir. Aynı zamanda, kripto para birimlerine ilişkin vergi düzenlemeleri ülkeden ülkeye son derece farklılık gösterme eğilimindedir.

Kripto borsaları müşterileri adına vergi kesintisi yapmadığı için her kişi, kripto paralardan elde ettiği kar, zarar ve gelirlerini yıllık vergi beyannamesinde beyan etmek zorundadır.

Kripto vergi hesaplayıcımız, kripto işlemlerinizi otomatik olarak analiz eder ve vergi beyannameniz için önceden doldurulmuş formlarla size yasal olarak uyumlu vergi raporları sunar.

Kripto para birimleri için Blockpit vergi hesaplayıcı hakkında daha fazla bilgi edinin

Ayrıca kripto para vergilendirmesi hakkında daha fazla bilgiyi kripto vergi kılavuzlarımızda bulabilirsiniz:

Kapanış:

Kripto para satın almak çok kolaydır. Doğru kripto borsası veya kripto komisyoncusu ile birkaç dakika içinde çalışmaya başlayabilir ve ilk siparişinizi verebilirsiniz.

Yeni başlayanlar bile rehberimizi takip ettikleri takdirde sorunsuz bir şekilde yatırım yapmaya başlayabilirler.

İlk satın alma işleminizi yapmadan önce, satın almak istediğiniz kripto para, kullanmak istediğiniz borsa veya komisyoncu, kripto paralarınızı doğru cüzdanda saklama seçenekleri ve kripto ticareti yaparken karşılaşabileceğiniz olası vergiler hakkında iyi bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. .

Kripto para satın almayla ilgili sık sorulan sorular

Kripto para birimleri satın almalı mıyım?

Kripto para birimleri yatırım portföyünüze iyi bir katkı olabilir. Dolayısıyla, yatırımlarınızı çeşitlendirmek istiyorsanız ve bu konuyu zaten okuduysanız, hem kripto para birimlerine kısa vadeli yatırım (ticaret) hem de uzun vadeli yatırım (HODLing) ilginç olabilir. Kripto para birimlerinin nasıl satın alınacağını öğrenmek için makaleyi okuyun.

Kripto para satın almak için ne kadar paraya ihtiyacınız var?

Kripto para satın almak için çok fazla paraya ihtiyacınız yok. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değeri birkaç bin avro olsa da, herhangi bir zamanda birkaç avro karşılığında bir kripto para biriminin kesirlerini de satın alabilirsiniz.

Kripto para satın almak için doğru zaman ne zaman?

Hiç kimse bir kripto para biriminin gelecekteki değerini tahmin edemez. Bu nedenle, özellikle yeni başlayanlara genellikle, yatırımların belirli bir süreye yayıldığı ve bu dönemdeki fiyat iniş ve çıkışlarının ortalama değerini elde etmek için Dolar Maliyet Ortalaması (DCA) yöntemi tavsiye edilir.

 

Yorum Yap: