Teknoloji Dünyasında Rakamlarla Kadınlar
Teknoloji

Teknoloji Dünyasında Rakamlarla Kadınlar

Eyl 23, 2022

Rakamlara bakıldığında, teknoloji dünyasında cinsiyet çeşitliliği hakkında ulusal tartışmalara rağmen, kadınlar teknoloji endüstrisinde hala yeterince temsil edilmediğini, düşük ücret aldığını ve genellikle ayrımcılığa uğradığını gösteriyor.

Teknoloji Dünyasında Rakamlarla Kadınlar

Çeşitlilik, şirketlerin toplumun sadece bir bölümünü değil, herkesi dikkate alan daha iyi ve daha güvenli ürünler geliştirmesini sağladığı için teknolojide kritik öneme sahiptir. Dahası, McKinsey’in 2020 tarihli bir raporu, çeşitli şirketlerin daha iyi performans gösterdiğini, daha iyi yetenekleri işe aldığını, daha bağlı çalışanlara sahip olduğunu ve çalışanları çeşitlilik ve dahil etmeye odaklanmayan şirketlerden daha iyi elinde tuttuğunu gösteriyor. Buna rağmen, kadınlar BT rollerinde geniş ölçüde yeterince temsil edilmiyor.

Yüksek öğrenimden işyeri ortamına kadar, BT çalışmasının aşağıdaki dokuz yönünden elde edilen istatistikler, kadınların BT’de bir kariyerde eşit zemin bulma konusunda karşılaştıkları zorlukların net bir resmini çiziyor.

İstihdam Açığı

Ulusal Kadın ve Bilgi Teknolojileri Merkezi’nin (NCWIT) verilerine göre, kadınlar ABD’de çalışan tüm yetişkinlerin %47’sini oluşturuyor, ancak 2015 itibariyle bilgisayar rollerinin yalnızca %25’ini elinde  tutuyorlar. Teknolojide çalışan kadınların %25’inden Asyalı kadınlar bu sayının sadece %5’ini oluştururken, Siyahi ve Hispanik kadınlar sırasıyla %3 ve %1’ini oluşturuyor. Pew Araştırma Merkezi’nden alınan verilere göre, tüm bunlar, STEM işlerinin büyümesinin ülkedeki genel istihdamın büyümesini geride bırakmasına, 1990’dan bu yana %79 büyümesine ve genel istihdamın %34 büyümesine rağmen  . Teknolojide çeşitliliğin olmamasıyla ilgili ulusal tartışmalara rağmen, kadınlar bu patlamayı orantısız bir şekilde kaçırıyor.

Derece Boşluğu

Ulusal Bilim Vakfı’ndan elde edilen verilere göre,  her zamankinden daha fazla kadın STEM derecesi kazanıyor ve bilim ve mühendislik (S&E) konularında lisans derecesi kazanma konusunda erkekleri yakalıyorlar. Ancak çalışma alanına göre ayırdığınızda, kadınlar lisans düzeyinde bilgisayar bilimleri derecelerinin yalnızca %19’unu, 1997’de ise %27’ye kıyasla 2016’da kazandılar. Yine de, kadınlar lisans düzeyindeki bilgisayar bilimleri bölümlerinde daha az temsil edilirken, bilgisayar bilimi ile uğraşanlar Kadınların bilgisayar bilimlerinde kazandıkları yüksek lisans derecelerinin yüzdesi 1997’de %28 iken, 2016’da %31’e yükseldiğinden, derecelerin bu günlerde daha derine inme olasılığı daha yüksektir.

İstihdamda Tutma Boşluğu

Diploma alındıktan sonra asıl iş başlar ve burada teknolojideki kadınların rakamları belki daha da rahatsız edicidir. Ulusal Bilim Vakfı’nın verilerine göre, bilgisayar bilimlerinde uzmanlaşan kadınların yalnızca %38’i, erkeklerin %53’ü bu alanda çalışıyor. Benzer şekilde, mühendislik diplomasına sahip kadınların sadece %24’ü, erkeklerin %30’una kıyasla hala mühendislikte çalışmaktadır. Bu, STEM derecesi ile mezun olduktan sonra kadınları STEM işlerinde tutmanın zor olduğu “sızdıran bir boru hattı” olarak adlandırılan tutarlı bir eğilimdir.

İşyeri Kültürü Boşluğu

Kadınlar teknoloji işlerine erkeklerle aynı oranda girmiyor ve bunun bir nedeni erkek egemen iş yerlerine kadar uzanıyor. Pew Araştırma Merkezi raporunda 2017 yılında yapılan bir anket, kadınların %50’sinin işyerinde cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını söylerken erkeklerin yalnızca %19’unun aynı şeyi söylediğini ortaya koydu. Yüksek lisans derecesine sahip (%62), bilgisayar işlerinde (%74) veya erkek egemen işyerlerinde (%78) çalışan kadınlar için rakamlar daha da yüksekti. Cinsiyetlerinin işte başarılı olmayı zorlaştırıp zorlaştırmadığı sorulduğunda, kadınların %20’si evet, %36’sı cinsel tacizin iş yerlerinde bir sorun olduğunu söyledi.

İş yerinde taciz edilen teknoloji çalışanı kadın
Sexual abuse at office concept. Male boss putting his hands on female employee’s shoulders, young woman feeling disgusted over molesting at workplace. Say no to harassment

Erkeklerin egemen olduğu işyerleri, kadınlara karşı cinsiyete dayalı ayrımcılık olasılığını artırmanın yanı sıra cinsiyet çeşitliliğine daha az dikkat etmekte (%43) ve kadınların kendilerini her zaman veya bir zaman kanıtlama ihtiyacı hissetmelerine (%79) neden olmaktadır. Pew’in 2017 araştırmasına. Karşılaştırma olarak, cinsiyet-çeşitlilik dengesinin daha iyi olduğu ortamlarda çalışan kadınların yalnızca %44’ü işyerinde cinsiyete dayalı ayrımcılığa maruz kaldıklarını, %15’i kuruluşlarının cinsiyet çeşitliliğine “çok az” dikkat ettiğini ve %52’si hissettiklerini söyledi. kendilerini kanıtlama ihtiyacı.

Bu rakamlar daha yapılacak çok iş olduğunu gösterse de, cinsiyet çeşitliliği fazla olan ekiplerde çalışan kadınların işyerinde cinsiyet eşitsizliklerini algılama olasılıklarının daha düşük olduğu açık. Kuruluşlarının bir fırsat veya terfi için onları gözden kaçıracağını hissetme olasılıkları daha düşüktü ve cinsiyetlerinin kurumsal başarılarının önüne geçtiğini hissetme olasılıkları daha düşüktü. Erkek egemen ortamlarda çalışan kadınların daha yüksek oranda cinsiyet ayrımcılığı ve düşmanca çalışma ortamları bildirme olasılığı daha yüksekti.

Temsil Boşluğu

Kadınların teknolojide temsil edilmemesi, bir kadının sektörde başarılı olma becerisini engelleyebilir. TrustRadius’un bir raporuna göre, mentorluk ve sponsorluk fırsatlarını sınırlayabilir ve birçok kadını “ileriye dönük net bir yol bırakmadan” bırakarak “şirket kültüründe bilinçsiz toplumsal cinsiyet önyargısını” teşvik etmeye yardımcı olabilir. Rapor, teknoloji alanındaki kadınların %72’sinin iş toplantılarında erkekler tarafından en az 2: 1 oranında daha fazla olduğunu, % 26’sının ise 5:1 veya daha fazla olduğunu bildirdi.

Teknoloji alanındaki kadınlar ne yazık ki temsil eksikliğine alışkın. Kadınların %72’si “kardeş kültürünün” “yaygın” olduğu bir şirkette çalıştıklarını söylerken erkeklerin sadece %41’i aynı şeyi söyledi. TrustRadius, “kardeş kültürü” nü geniş olarak “rahatsız edici bir çalışma ortamından cinsel taciz ve saldırıya” kadar her şey olarak tanımlar. Çalışmanın işaret ettiği gibi, cinsiyetler arasındaki raporlamadaki bu fark, kısmen, “iktidarda olanlar veya olumsuz etkilenmemiş olanlar için baskın kültür içindeki sorunları tanımanın zor olabileceğini” belirterek, algıdaki bir tutarsızlıktan kaynaklanıyor olabilir.

Teknoloji alanındaki kadınların çoğunluğu (%78), değerlerini kanıtlamak için erkek iş arkadaşlarından daha fazla çalışmak zorunda olduklarını hissettiklerini bildiriyor. Teknoloji alanındaki kadınların, cinsiyet yanlılığını terfi önünde bir engel olarak görme olasılığı erkeklere göre dört kat daha fazladır. Ve teknolojide beyaz olmayan kadınlar için, terfi beklentileri konusunda beyaz kadınlardan daha az eminler – teknolojideki beyaz olmayan kadınların %37’si, terfi önünde bir engel olarak ırksal önyargı bildiriyor.

Pandemi Boşluğu

Teknoloji alanındaki kadınlar, geçen yıl erkek meslektaşlarına göre daha fazla tükenmişlik yaşıyor. TrustRadius’un raporuna göre, ankete katılan kadınların %57’si pandemi sırasında normalden daha fazla tükenmişlik yaşadıklarını söylerken, erkeklerin %36’sı aynı şeyi söyledi. Bunun nedeni, erkeklerin %33’üne kıyasla, kadınların %44’ünün işte ekstra sorumluluklar üstlendiğini bildirmesi olabilir. Ve daha fazla sayıda kadın (%33), evde erkeklerden (%19) daha fazla çocuk bakımı sorumluluğu üstlendiğini bildiriyor. Teknoloji alanındaki kadınların pandemi sırasında işlerini kaybetme veya izne ayrılma olasılıkları erkeklere göre neredeyse iki kat daha fazlaydı (%14’e karşı %8).

Pandemi döneminde işsiz kalan teknoloji çalışanı kadınlar
Businesswoman with protective face mask get stressed while working on laptop computer in office

Pandemi ayrıca kadınları erkek meslektaşlarına kıyasla zam veya terfi talep etme olasılığını azalttı. Indeed’in 2000 teknoloji çalışanına yaptığı bir ankette, erkek katılımcıların %67’si önümüzdeki ay zam ve terfi isteme konusunda rahat olacaklarını söyledi. Ancak kadınların yalnızca %52’si zam isteme konusunda rahat olacaklarını ve %54’ü terfi isteme konusunda rahat olacaklarını söyledi. Kadınlar ayrıca erkek meslektaşlarına göre iş yeri, programı veya saatleri konusunda esneklik istemek konusunda kendilerini rahat hissettiklerini söyleme olasılıkları daha düşüktü. Araştırmanın işaret ettiği gibi, erkek meslektaşları bunu yaparken rahatken, kadınlar zam istemekten vazgeçirilirlerse, bu, teknoloji endüstrisinde cinsiyetler arasındaki ücret farkının daha da artmasına yol açabilir.

Kurucu Boşluk

Startup’lar alışılmadık çalışma ortamlarıyla tanınırlar, ancak kadınlar hala orada mücadele ediyor. Özellikle de işin kurucularıysa.

Silicon Valley Bank tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her dört girişimden sadece birinin kadın kurucusu, %37’sinin yönetim kurulunda en az bir kadın ve %53’ünün yönetici pozisyonunda en az bir kadını var. Çalışma, kurucunun cinsiyetinin cinsiyet çeşitliliği üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu buldu. En az bir kadın kurucusu olan girişimlerde, %50’si kadın CEO’ya sahipken, kadın kurucusu olmayan şirketlerde sadece %5’tir.

Daha da kötüsü, en az bir kadın kurucusu olan startup’lar fon bulmakta daha fazla zorluk yaşarken, %87’si bunun “biraz veya aşırı zorlayıcı” olduğunu söylerken, kadın kurucusu olmayan startup’ların sadece %78’i aynı şeyi söyledi.

Ücret Farkı

Kadınlar sadece teknolojide yeterince temsil edilmiyor, aynı zamanda düşük maaş alıyorlar. Dice’ın bir raporuna göre, erkeklerin %33’üne kıyasla kadınların %38’i aldıkları maaştan memnun olmadığını bildiriyor. Tazminatından memnun olduğunu bildiren bir teknoloji kadınının ortalama maaşı, erkekler için ortalama 108.711 dolar iken 93.591 dolar. Öte yandan, tazminatlarından memnun olmadığını bildiren kadınların ortalama maaşı, erkekler için 81.820 dolar iken, 69.543 dolar.

IDC’nin Teknolojide Kadınlarla ilgili 2019 tarihli bir raporuna göre, kadınlar aynı zamanda çoğu klişenin inandığından daha fazla tazminatla ilgileniyor. Kadınların menfaatler ve esneklikle daha fazla meşgul olduklarına dair bir efsane var, ancak erkeklerin %33’üne kıyasla kadınların %52’si tazminat ve ödemeye önem veriyor. Ek olarak, erkeklerin %75’i işverenlerinin eşit ücret sunduğuna inanırken, kadınların sadece %42’si aynı şeyi söylüyor. Tazminat, genellikle erkek meslektaşlarından daha az kazanan teknolojideki kadınlar için kesinlikle büyük bir endişe kaynağıdır.

BT Liderlik Boşluğu

IDC’ye göre, üst düzey liderlik pozisyonlarındaki kadınların oranı 2018 ile 2019 arasında %21’den %24’e yükseldi. Ve bu iyi bir haber çünkü üst düzey liderlik pozisyonlarında kadınların olması, kadın çalışan bağlılığını ve elde tutmayı olumlu yönde etkileyebilir. Kadınların %50 veya daha fazla üst düzey liderlik pozisyonuna sahip olduğu kuruluşlarda, eşit ücret sunma olasılıkları daha yüksektir ve kadın çalışanların şirkette bir yıldan daha uzun süre kalma, daha yüksek iş tatmini bildirme ve şirketi hissetme olasılıkları daha yüksektir. güvenilirdir.

Bu istatistikler yükselme eğiliminde olsa da, kadınlar hala üst düzey liderlik beklentileri konusunda erkeklerden daha az hevesli hissediyorlar. Raporda, erkeklerin %54’ünün şirketlerinde üst düzey yöneticiliğe terfi edeceklerini düşündüklerini belirttikleri ortaya çıktı. Bu arada, kadınların sadece %25’i aynı şeyi söyleyerek destek, özgüven ve mentorluk eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca “terfi almak için kendilerini erkeklerden daha fazla kanıtlama” ihtiyacı hissetti.

Kaynak: www.cio.com

Yorum Yap: